ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

ΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία
AP Photo/Jean-Francois Badias

Την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που υπερψηφίστηκε σήμερα, εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη εντύπωση των θεσμών είναι θετική, ενώ αναμένουν και τη δευτερεύουσα νομοθεσία προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Euroworking Group.

Η τελική απόφαση για την εκταμίευση του περίπου ενός δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στο Βουκουρέστι.

Tο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία. Η αρχική ρύθμιση «πέρασε» ψαλιδισμένη, καθώς η κυβέρνηση έβαλε «κόφτη» στα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΚΤ και τον SSMπου εξέφραζαν αντιρρήσεις.

«Είναι μια αλλαγή όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ανά πιστωτή αν αφορά επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η αρχική ρύθμιση έθετε ως όριο τις 130.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 για τα στεγαστικά δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ