ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις φέρνουν τα πάνω κάτω στις συντάξεις το 2016

Ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις φέρνουν τα πάνω κάτω στις συντάξεις το 2016
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ωστόσο από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2016 ενεργοποιούνται πολλές διατάξεις από προηγούμενες παρεμβάσεις στις συντάξεις που επηρεάζουν σημαντικά τους ασφαλισμένους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα κοινοποιηθεί στους θεσμούς τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και θα εξετασθεί σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM στις 8 Ιανουαρίου προβλέπει πως δεν θα επέλθει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ότι οι περικοπές στις επικουρικές θα εστιασθούν στις μεγάλες συντάξεις και ότι θα υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%.

Ωστόσο, εάν ο σχεδιασμός αυτός αφορά στο μέλλον στο παρόν υπάρχουν ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις που φέρνουν για το 2016 αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια και εννιά μήνες, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώσεις στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ αλλά και περικοπή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά οι ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

  • Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση των 62 κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά και σίγουρα από το 2019 η σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
  • Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Από αυτή τη ρύθμιση πλήττονται μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και άντρες με ανήλικα παιδιά που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.
  • Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η διάταξη ορίζει ότι όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015.
  • Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ