ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση της ελληνικής μεταποίησης το Μάρτιο

Ενίσχυση της ελληνικής μεταποίησης το Μάρτιο
EUROKINISSI

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2019 ανήλθε το Μάρτιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα.

Ο λεγόμενος δείκτης PMI (Purchasing Managers Index – PMI) ανήλθε στις 54,7 μονάδες το Μάρτιο, από 54,2 μονάδες το Φεβρουάριο και κατέγραψε βελτίωση. Σύμφωνα με την έρευνα, βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην υψηλότερη τιμή του κύριου δείκτη PMI ήταν η εντονότερη αύξηση της παραγωγής, η οποία επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και ήταν, συνολικά, έντονη.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι εταιρείες παραγωγής αγαθών εξακολούθησαν να αυξάνονται το Μάρτιο. Παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε ελαφρώς από το Φεβρουάριο, παρέμεινε ωστόσο ισχυρός. Η ανάπτυξη συνδέθηκε με την αύξηση της διαφήμισης και τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, ο οποίος ήταν υψηλότερος από την τάση που επικρατεί στην έρευνα, καθώς η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού αυξήθηκε για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα.

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Η εντονότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης οδήγησε στη μείωση της πίεσης στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός συρρίκνωσης του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών ήταν μέτριος και βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Οι κατασκευαστές ενισχύθηκαν από την βελτιωμένη ανάπτυξη του όγκου νέων εργασιών και εξέφρασαν υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης το Μάρτιο. Επιπλέον, τα επίπεδα αισιοδοξίας κατέγραψαν υψηλό 11 μηνών.

Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και της μικρής συγκομιδής. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις εμπόδισαν τη μετατόπιση της υψηλότερης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, ενώ οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2018.

Οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με εντονότερο ρυθμό, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής και των προσπαθειών αναπλήρωσης των αποθεμάτων πρώτων υλών. Ο ρυθμός αύξησης των αγορών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2000 και ήταν, συνολικά σημαντικός, παρά την ταχύτερη αύξηση των τιμών εισροών και τους βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ