ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων συμπαρασύρει ανοδικά και τους φόρους

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων συμπαρασύρει ανοδικά και τους φόρους
EUROKINISSI

Ο χάρτης στην κτηματαγορά αλλάζει και οι νέες τιμές των κατοικιών απειλούν να βάλουν φωτιά στους φόρους ακινήτων, καθώς στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει μια από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της εξισώνοντας τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Κατοικίες οι οποίες πριν από μια διετία ή τριετία πωλούνταν σε τιμές της τάξης των 400 και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα έχουν κάνει άλμα ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η άνοδος των τιμών στην αγορά θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αντικειμενικές, προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, δείχνουν ότι την τελευταία διετία σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης οι τιμές των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα καταγράφοντας αυξήσεις 25%, 30%, 50%, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η αύξηση υπερβαίνει το 100%.

Την ώρα που τα ακίνητα παλαιάς κατασκευής συνεχίζουν να είναι δημοφιλή στην αγορά και τα φθηνά εξαντλούνται, εμφανίζονται ευκαιρίες για αγορά ακινήτων μικρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό (1,7%) από ό,τι οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (1,3%), με τη μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ