ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,149 δισ. ευρώ ανήλθαν τα φέσια του Δημοσίου το Φεβρουάριο

Στο 2,149 δισ. ευρώ ανήλθαν τα φέσια του Δημοσίου το Φεβρουάριο
EUROKINISSI

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανήλθε σε 2,149 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, από 2,066 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (636 εκατ. ευρώ) και στα Νοσοκομεία (446 εκατ. ευρώ).

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,669 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, έναντι 1,578 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019.

Στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 480 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι 488 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου είχε αντλήσει από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου (dedicated account for clearing arrears) 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Η σχετική συμφωνία που είχε γίνει με τον ESM προέβλεπε πως έως το τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ.

Λόγω της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση παρέτεινε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών από τα αντίστοιχα προγράμματα επιχορήγησης.

Ωστόσο, η προθεσμία παρήλθε χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ