ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η δόση των 2 δισ. ευρώ λόγω των εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα

Καθυστερεί η δόση των 2 δισ. ευρώ λόγω των εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα
Από τη συνάντηση Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισόμ Ντομπροφόσκι Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

Με καθυστέρηση αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με τον ακριβή χρόνο καταβολής των χρημάτων να προσδιορίζεται στο Euro Working Group της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών στους οποίους απευθύνθηκε το CNN Greece για το θέμα της δόσης δήλωναν απαισιόδοξοι ότι θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση εντός της εβδομάδας.

Αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευσαν στην Αθήνα τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάριζαν πως τη σχετική απόφαση θα την λάβουν οι χώρες της ευρωζώνης και όχι η Κομισιόν.

Όπως ανέφεραν σχετικά, το Euro Working Group της Πέμπτης θα μπορούσε να λάβει τη σχετική απόφαση εάν υπήρχε συμφωνία, διαφορετικά το πράσινο φως για τη δόση θα δοθεί είτε σε νέο Euro Working Group είτε στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι από την Αθήνα συνέντευξη στο CNN στην οποία θα αναφερθεί και στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Στο Euro Working Group θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Εκεί αναμένεται να ενημερώσει τόσο για την πρόοδο εφαρμογής των προαπαιτούμενων και τις πρόσφατες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Χθες διεξήχθη διευρυμένη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με τη συμμετοχή του κ. Κουτεντάκη στην οποία εξετάσθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό 2016, αλλά και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Οι θεσμοί θεωρούν πως θα πρέπει να εξευρεθούν δημοσιονομικά μέτρα 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016 , καθώς το ασφαλιστικό, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες δεν αναμένεται να αποδώσουν τα αρχικώς υπολογιζόμενα.

Πέραν από το δημοσιονομικό κενό και τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα αίσθηση προκαλεί η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδέει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε χθες πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους.

Αλλά σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής πλευράς για να ξεπερασθούν τα θέματα αγκάθια και να προχωρήσουν όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα απαιτηθεί πολύ περισσότερος χρόνος από τις 20 ημέρες που θέτει ως διορία ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν επιπλοκές θα είναι να υπάρξει απεμπλοκή συγκεκριμένων ζητημάτων με απόφαση του Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ