ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δημοσιονομική υπεραπόδοση 13 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2018

ΥΠΟΙΚ: Δημοσιονομική υπεραπόδοση 13 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2018
EUROKINISSI

Στο 3,9% υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 το υπουργείο Οικονομικών, παραπέμποντας ωστόσο στις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που θα γίνουν στις 23 Απριλίου.

Στο οικονομικό δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου.

«Πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του δημοσίου στον επίσημο τομέα», σημειώνεται σχετικά.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος.

Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (σ.σ του ΔΝΤ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ