ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Folli – Follie: Πλαστά εμβάσματα με το όνομα… «Πουτσίδης»

Σκάνδαλο Folli – Follie: Πλαστά εμβάσματα με το όνομα… «Πουτσίδης»
EUROKINISSI

Μία από τις πιο απίστευτες επιχειρηματικές απάτες παγκοσμίως είχαν στήσει οι Κουτσολιούτσοι, όπως προκύπτει από τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Follie Follie.

Βαριές ευθύνες, καθώς η έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στρέφεται στην κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση», προκύπτουν για τον πατριάρχη της επιχειρηματικής οικογένειας, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον «χρυσό διάδοχο» Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και δεκάδες εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας για την κομπίνα των πολλών εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Τα νούμερα της απάτης άλλωστε ζαλίζουν: τραπεζικούς λογαριασμούς με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχε 255 εκατ. δολάρια, στην πραγματικότητα είχε υπόλοιπο μόλις… 500 δολάρια! Ταμείο – μαϊμού 198 εκατ. ευρώ. 779 εκατ. ψεύτικες πωλήσεις. Εικονικά μεικτά κέρδη ύψους 326 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια για τη Folli Follie Ασίας 1,53 δισ., τα οποία στην πραγματικότητα ήταν αρνητικά κατά 115 εκατ. ευρώ, στην ουσία δηλαδή σαν εταιρεία δεν υπήρχε!

Σημεία και τέρατα

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, καταγράφει σημεία και τέρατα!

Η απόφαση περιλαμβάνεται στα στοιχεία της δικογραφίας μαζί με απίστευτα κυνικά email που συγκέντρωσαν ελεγκτές και εισαγγελείς. Τα στοιχεία είναι τόσο ωμά και σοκαριστικά για το εύρος της πρωτοφανούς απάτης που ο Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης διεξάγει νέα έρευνα για εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ως ύποπτοι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πρώην πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Κουτσολιούτσος και άλλα στελέχη της Folli Follie.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφήσουν εξτρέ της Alpha Bank και να το στέλνουν στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρεται σχετικά στα έγγραφα της δικογραφίας, «από το 2009 το Folli Follie Group Asia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα».

Λογαριασμοί με υπόλοιπα μόλις 500 δολάρια

Σχεδόν όλη η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα σε δολάρια της FF Sourcing ήταν εικονικά. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία στις 31.12.17 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στην FF Origins, «ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια».

Στη δικογραφία αναφέρεται πως εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται ότι η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα.

Η δεύτερη φάση της απάτης αφορά στην περίοδο 2007 – 2015 και αναφέρεται σε «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές». Ωστόσο, από το 2016 και μετά η κατάσταση ξέφυγε τελείως καθώς μπαίνει εμπρός το σχέδιο «Merry-go-round», ελληνιστή «γύρω-γύρω-όλοι», το οποίο επικαλούνταν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι για τις «άμεσες εικονικές συναλλαγές».

Στην τρίτη και τελευταία φάση της απάτης διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την NG Boon Soon καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών», αναφέρεται στη δικογραφία.

Οι εμπλεκόμενοι είχαν τέτοια άνεση στις πλαστογραφήσεις, καθώς έκαναν και… αστεϊσμούς μεταξύ τους με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων των χρημάτων στην Ασία, με χαρακτηριστικότερο πρωταγωνιστή των εμβασμάτων – μαϊμού τον «Κύριο Πουτσίδη».

Υπάλληλος της FF Group APAC λαμβάνει mail εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία να στείλει διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements στην εταιρεία στην Ασία.

Διαβάστε τον διάλογο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία:

Υπάλληλος σε διευθυντή: «ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;»

Διευθυντής: «Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλέφωνο»

Υπάλληλος: «Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει»

Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

Υπάλληλος: «ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει».

Διευθυντής: «Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου».

Όπως προκύπτει από την δικογραφία, η διοίκηση της FF Group APAC, προκειμένου να έχει καλυμμένα τα νώτα της είχε αφαιρέσει από υπάλληλο της τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, τον οποίο τον επέστρεψε τέσσερις ημέρες αργότερα έχοντας διαγράψει τα ένοχα ίχνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ