ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες

Σε ποιες περιοχές αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες
EUROKINISSI

Νέες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φέρει η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών.

Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να χτυπήσει το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ένα κύμα που θα φέρει περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.

Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν κάνει άλμα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων.

Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.

Αυτό αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη αναπροσαρμογή τον περασμένο Ιούνιο είτε κράτησε τις τιμές ζώνης σε χαμηλά επίπεδα είτε δεν τις ακούμπησε καθόλου για να μη βάλει φωτιά στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ.

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα και Χίλτον.

Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως τπ Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα αλλά και ο Πειραιάς.

Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό, όταν η μέση κατώτατη τιμή ζώνης στην περιοχή των νέων κατοικιών έχει «πετάξει» στα 2.150 ευρώ το τετραγωνικό.

11420

Πηγή: Τα Νέα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ