ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση - Πώς να μην χάσετε το ακίνητό σας

Κτηματολόγιο: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση - Πώς να μην χάσετε το ακίνητό σας
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παρατείνεται, έως και την 30η Μαΐου 2019, ύστερα από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, σε δήμους των Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές, που επισυνάπτονται, καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις περιοχές αυτές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.

Όσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β - Φοίνικας).

Από το Κτηματολόγιο προτρέπονται οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Περιοχές και γραφεία κτηματογράφησης για συλλοφή δηλώσεων

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Δήμοι: Νεστορίου, 42 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τους Δήμους Καστοριάς και Ορεστίδος

Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμοι: 78 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τους Δήμους Αμυνταίου, Πρεσπών και Φλώρινας

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Δήμοι: Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, 20 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τους Δήμους Πολυγύρου και Σιθωνίας

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας
Δήμοι: Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης, 18 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τους Δήμους Δοξάτου και Δράμας.

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
Δήμοι: Μύκης, 20 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τους Δήμους Αβδήρων και Ξάνθης

Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Δήμοι: Οινουσσών, Ψαρών, προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τον Δήμο Χίου

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
Δήμοι: 34 προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τον Δήμο Σάμου

Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας
Δήμοι: Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών

Πότε χάνεται ένα ακίνητο

Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 15 χρόνια και για τα νέα (από το 2008 και μετά ) αν δεν δηλωθεί μέσα σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν κι άλλα ακίνητα επειδή δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, από την ΠΟΜΙΔΑ διεκδικούν νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Η καταγραφή δεν είναι κάτι κακό, είναι μάλιστα επιβεβλημένη σε μία σύγχρονη κοινωνία. Το πρόβλημα είναι με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα!

Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα έχασαν ή θα χάσουν τον ύπνο τους. Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη τη χώρα που κάποτε ήταν χαρακτηρισμένες δασικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ