ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα πλήρες μέλος του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας - χωρών Κεντρικής και Αν. Ευρώπης

Η Ελλάδα πλήρες μέλος του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας - χωρών Κεντρικής και Αν. Ευρώπης
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγ (αριστερά) με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας – Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στο Ντουμπρόβνικ AP

Το 18ο μέλος στο μηχανισμό συνεργασίας Κίνας – Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης 16+1 έγινε η Ελλάδα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών που απαρτίζουν το μηχανισμό, ο οποίος που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. 

Οι Κινέζοι αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στον στο μηχανισμό 16 + 1 για την περαιτέρω σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό συνεργασίας η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας μας στα Βαλκάνια η οποία καλύπτει συνολικά την περιοχή και διαμορφώνει νέες προοπτικές για την συνδεσιμότητα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών όπως για παράδειγμα μεταξύ Αθήνας και Βουδαπέστης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για ευρύτερη συνεργασία.

Αποφασιστικό ρόλο στην συμμετοχή της χώρας μας στο μηχανισμό 16 + 1 αποτέλεσε η επίλυση της διαμάχης με την Βόρεια Μακεδονία κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε εμπόδιο.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η κινεζική πλευρά βλέπει τη χώρα μας ως μία εν δυνάμει πύλη για την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και η πρόθεση για επέκταση του όσο και η πρόθεση της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις και εξαγορά λιμανιών στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο μηχανισμός συνεργασίας 16+1 αποτελεί σημαντικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη καθώς πέρυσι - για να δοθεί μία τάξη μεγέθους - οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των υπολοίπων χωρών του μηχανισμού είχαν αύξηση 21%.

Την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές των κρατών του μηχανισμού συνεργασίας προς την Κινα πενταπλασιάστηκαν.

Για τους Κινέζους, η επίλυση της διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι πολύ σημαντική καθώς λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτούς που αφορά στην συνδεσιμότητα και στις μεταφορές προς την βόρεια Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του μηχανισμού συνεργασίας 16 + 1 συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ. Τα Σκόπια μάλιστα έχουν οριστεί ως έδρα του συντονιστικού κέντρου για την πολιτιστική συνεργασία του μηχανισμού συνεργασίας 16 + 1. Στην επαφή του με τον Ζόραν Ζάεφ ο Κινέζος με την Πρόβος πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ