ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένη πενταετία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – Στοιχεία της Κομισιόν

Χαμένη πενταετία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – Στοιχεία της Κομισιόν
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το σε ποιο βαθμό έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτυπώνει νοερά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Στοιχεία για την περίοδο 2014-2018 που περιλαμβάνονται στην έκθεση, δείχνουν το πόσο έχει μειωθεί το ενεργητικό των τραπεζών, το πόσο έχουν αυξηθεί τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το πόσο έχει μειωθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό πως τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα από 222,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, μειώθηκαν στο τέλος του 2018 στο 157,5% του ΑΕΠ. Για όσους δεν γνωρίζουν, ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση (σ.σ. τράπεζες) και έχουν χρηματική αξία και εκμετάλλευση τους γεννά διαρκώς οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση.

Αυτό που είναι πράγματι εντυπωσιακό και δείχνει την κρίση αξιοπιστίας που πέρασε η χώρα, είναι το ότι η παρουσία ξένων μετόχων επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε από το 2,9% στο τέλος του 2014, στο 2,3% στο τέλος του 2018, παρά το γεγονός πως το 2015 οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έγιναν σκόπιμα σε «τιμές ευκαιρίας» για να διευκολύνουν τους ξένους και τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.

Αλλά και οι δείκτες χρηματοπιστωτικής ευρωστίας δείχνουν το πόσο έχει αποδυναμωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων ανήλθαν από 39,7% στο τέλος του 2014, στο 44,9% στο τέλος του 2018.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από το 17% στο τέλος του 2016 έχει ήδη υποχωρήσει στο 16,4%, με μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών να αποτελούνται από αναβαλλόμενο φόρο (λογιστικά κεφάλαια), ο οποίος δεν επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλες διαγραφές «κόκκινων» δανείων.

Τέλος, ο δείκτης χορηγήσεων ως προς τις καταθέσεις από 79,1 στο τέλος του 2014 διαμορφώθηκε στο 78,4 στο τέλος του 2018. Παρά τα χαμηλότερα επίπεδα του σχετικού δείκτη οι τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζονται περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος, παρά στις καταθέσεις που δέχονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ