ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Η ώρα της προανάρτησης για τα ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων

Κτηματολόγιο: Η ώρα της προανάρτησης για τα ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκινάει την Δευτέρα, 22 Απριλίου, η προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων που αφορούν σε ακίνητα εντός του Δήμου Αθηναίων. Η διάρκεια της προανάρτησης θα είναι δύο μήνες από την έναρξη δηλαδή μέχρι 24 Ιουνίου 2019.

Η διενέργεια της προανάρτησης αφορά στην ενημέρωση των δικαιούχων (φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων) για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των στοιχείων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της Αθήνας από το 2008 μέχρι σήμερα.

Μέσω της προανάρτησης θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι για την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους και θα έχουν τη δυνατότητα, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη της προανάρτησης, να υποβάλλουν «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων», στην οποία θα επισημαίνουν τυχόν σφάλματα που διαπιστώνουν.

Η προανάρτηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Με χρήση των κωδικών taxisnet οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των εμπράγματων δικαιωμάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της προανάρτησης, την εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν και την αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων, θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της Ανάρτησης.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται να η επίσκεψη στα γραφεία κτηματογράφησης, αλλά όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τι να κάνετε

Μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, με χρήση των προσωπικών σας κωδικών taxisnet, έχετε πρόσβαση στα στοιχεία των εγγραπτέων δικαιωμάτων που σας αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων, όπως αυτά έχουν συμπεριληφθεί στην βάση της προανάρτησης, ώστε να επαληθεύσετε την ορθότητά τους.

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά και διαπιστώσετε σφάλματα ή παραλείψεις, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε ατελώς αίτηση επανεξέτασης στοιχείων με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr, χωρίς να απαιτείται να επισκεφτείτε το γραφείο κτηματογράφησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με email, μπορείτε να την καταθέσετε στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας, που θα λειτουργήσει από την έναρξη της προανάρτησης, στα Ολυμπιακά ακίνητα Γαλατσίου, Λεωφ. Βεϊκου 137, 11146 Γαλάτσι.

Εφόσον τα έγγραφα που πιστοποιούν την αιτούμενη διόρθωση έχουν προσκομιστεί κατά την υποβολή δήλωσης, δεν απαιτείται συνημμένο στην αίτηση έγγραφο. Αν όμως η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων αφορά π.χ. αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας, θα πρέπει μαζί με την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων να συνυποβληθεί και το αντίγραφο της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Οπότε σκανάρετε την ταυτότητά σας και μαζί με την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων τα αποστέλλετε με email στην ηλεκτρονική δ/νση ad@proanartisi-athina.gr, χωρίς να χρειάζεται να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. επισημαίνει:

  1. Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματά σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες σας ώστε τα δικαιώματά σας να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτηση
  2. Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι στην κτηματολογική βάση της προανάρτησης, έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία δικαιωμάτων που σας αφορούν, για τα οποία δεν έχετε υποβάλει δήλωση, αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος, οφείλετε να υποβάλετε δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, είτε στο γραφείο κτηματογράφησης Αθήνας, στα Ολυμπιακά ακίνητα Γαλατσίου, Λεωφ. Βεϊκου 137, 11146 Γαλάτσι, είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ