ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική υπόσχεση ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ από το 2020

Προεκλογική υπόσχεση ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ από το 2020
EUROKINISSI

Η προεκλογική εξαγγελία στην οποία επενδύει «όλα τα λεφτά» η κυβέρνηση είναι η υπόσχεση για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ από το 2020 με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και περιουσίες.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 10% και έχει υποσχεθεί μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% για το επόμενο έτος με στόχο τη φοροελάφρυνση ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ.

Πλέον, η κυβέρνηση επανεξετάζει την πρόταση ώστε να απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ οι χαμηλές περιουσίες τουλάχιστον για μία διετία. Βέβαια αυτό τελεί υπό την έγκριση των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα αρχές Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο επισκέψεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 όπου η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να καταρτίσει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.

Πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση 10% μεσοσταθμικά που θα ισχύσει στον φετινό φόρο ακινήτων δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία. Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται. Ακόμα, όμως, και για τους περισσότερους μικροϊδιοκτήτες η έκπτωση που θα δουν στο ραβασάκι θα είναι της τάξης των 20, 30 και 50 ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα μπροστά στην υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί εφέτος με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ελήφθησαν υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ του 2018, ενώ η λυπητερή αναμένεται να έρθει νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου. Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια και ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν ήδη λάβει το λογαριασμό των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ