ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογικές υποσχέσεις για καταβολή 13ης σύνταξης το 2020

Προεκλογικές υποσχέσεις για καταβολή 13ης σύνταξης το 2020
PIXABAY

Σενάρια καταβολής 13ης σύνταξης το 2020 αρχίζουν να διακινούν στην κυβέρνηση μετά το άδοξο τέλος των διαρροών για καταβολή δώρου Πάσχα, ενώ με αφορμή τις αυριανές ανακοινώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν αναμένεται να στηθεί ένα νέο γαϊτανάκι προεκλογικών υποσχέσεων.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ανακίνησε για μία ακόμα φορά το θέμα των παροχών με δηλώσεις του (στον Ant1), λέγοντας αυτή τη φορά σχετικά με τη 13η σύνταξη πως «θα είναι μια πάγια ρύθμιση αλλά όχι φέτος, ενδεχομένως μέσα στο 2020». Αυτή τη φορά με πιο προσεκτικές διατυπώσεις είπε πως «ο προγραμματισμός της νομοθέτησης δεν γίνεται από τους υπουργούς, γίνεται από τον πρωθυπουργό».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για ένα νέο στόρι υποσχέσεων μόνιμων ελαφρύνσεων την ερχόμενη τριετία.

Αύριο η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προδιαγράψει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του 2018 αναλώθηκαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ή παραπάνω από 1% του ΑΕΠ για την καταβολή αναδρομικών ειδικών μισθολογίων και κοινωνικού μερίσματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το αποτέλεσμα το οποίο θα ανακοινώσει η Eurostat δεν αποκλείεται να είναι ακόμα υψηλότερο. Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει πως και το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολλαπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων για 3,6% του ΑΕΠ, επιδιώκοντας έτσι, σύμφωνα με «Τα Νέα», μια «πρόωρη» προεξόφληση του έξτρα δημοσιονομικού χώρου.

Επί του παρόντος η Κομισιόν θεωρεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 2,2% και το πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Επιβεβαίωση των δικών της προβλέψεων θα μπορούσε να συμβαδίσει με έξτρα παροχές φέτος, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 70-80 εκατ. ευρώ, κι αυτό από το φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχουν αρχίσει να «κλειδώνουν» τα νούμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ