ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως τις 30 Μαΐου για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου

Παράταση έως τις 30 Μαΐου για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνει έως τις 30 Μάιου 2019 την προθεσμία για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως είναι η τρίτη διαδοχή παράταση που δίνεται για το συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου είχε αντλήσει από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου (dedicated account for clearing arrears) 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Η σχετική συμφωνία που είχε γίνει με τον ESM προέβλεπε πως έως το τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε δώσει περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των χρεών τους προς ιδιώτες. Μάλιστα, είχε διευκρινίσει ότι τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως 31.12.2018 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο έναν μήνα μετά την προθεσμία αυτή, ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Λόγω της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με τροπολογία που κατατέθηκε το Φεβρουάριο στη Βουλή έδωσε παράταση έως το τέλος Μαρτίου στη σχετική διαδικασία.

Δεδομένου ότι χάθηκε και η καταληκτική προθεσμία του Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο παρέτεινε έως το τέλος Μαΐου το χρόνο χρήσης των σχετικών κονδυλίων του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ