ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαζαρίδης: Προτεραιότητα για το 2016 η προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων

Λαζαρίδης: Προτεραιότητα για το 2016 η προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων

Με πτώση έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση του 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την ψυχραιμότερη στάση που επέδειξε σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ στις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και στις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσσεις στην Μέση Ανατολή.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 621,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,62%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,772 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97.824.419 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, 34 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2016, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά που η αγορά επέδειξε τις ισχυρές της άμυνες σε σχέση με τον αποτελεσματικό χειρισμό νέων προκλήσεων όπως τα capital controls ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας όλων των συντελεστών της αγοράς.

«Για το 2016 ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μαζί με όλους τους συμμετέχοντες διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο μοντέλο κατανομής των πόρων αλλά και προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η δε διατήρηση του ανταγωνιστικού και ασφαλούς περιβάλλοντος διεκπεραίωσης των συναλλαγών που είναι συμβατό με τις διεθνείς πρακτικές και ευθυγραμμισμένο με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει διαρκές μας μέλημα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης αναφέρθηκε από την πλευρά του στο έργο της Επιτροπής σχετικά με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εφαρμογή της MiFiD II, καθώς και σε θέματα τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Ειδικότερα σημείωσε:

«Επειδή η εθνική μας οικονομία ήδη από την άνοιξη της νέας χρονιάς, θα εισέλθει στον ενάρετο κύκλο, πρέπει όλοι μας, θεσμοί και επιχειρήσεις, να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε λύσεις που να ευνοούν την ανάπτυξη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει ώστε μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών ή και τα συναρμόδια υπουργεία να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων, αλλά και να δώσει στους επενδυτές νέες διεξόδους για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους», είπε.

Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δήλωσε και εκείνος από την πλευρά του τα εξής: «Το 2015 ανακόπηκε η αναπτυξιακή δυναμική που είχαμε προβλέψει τις πρώτες ημέρες τις περσινής χρονιάς. Βιώσαμε έντονα την αρνητική επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στην οικονομία και στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η θετική εξέλιξη στο χρόνο που πέρασε είναι η οριστική κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Εφέτος, όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ