ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματες επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις

Αυτόματες επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις
PIXABAY

Μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει με το σταγονόμετρο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν υπομονή πολλούς μήνες για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που προκύπτει βάσει δήλωσης. Στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους. Το μέτρο ισχύει από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εφεξής.

Να σημειωθεί πως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν το Φεβρουάριο στα 480 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν το Φεβρουαρίου σε 1,66 δισ. ευρώ από 1,57 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, δηλαδή κατεγράφη αύξηση 104,7 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ