ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών πολλαπλασιάζει τους δικαιούχους επιδομάτων

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών πολλαπλασιάζει τους δικαιούχους επιδομάτων

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία ακινήτων από την επικείμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο αξιοσέβαστες αναμένεται να είναι οι επιβαρύνσεις που θα προέλθουν για τον προϋπολογισμό από τη διεύρυνση των δικαιούχων επιδομάτων.

Οι αντικειμενικές αξίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά κοινωνικών μεταβιβάσεων, κάτι που έγινε συνειδητά στο παρελθόν, προκειμένου οι κοινωνικές παροχές να χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια.

Σε αυτά τα επιδόματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το επίδομα επιδότησης ενοικίου, η κάρτα σίτισης, το δωρεάν ρεύμα της ΔΕΗ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, αλλά και η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Με δεδομένο πως το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμών των ακινήτων από 5% ως και 20%, αναμένεται πως χιλιάδες φορολογούμενοι που σήμερα, λόγω του «κόφτη» των περιουσιακών κριτηρίων, δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα καταστούν αυτομάτως δικαιούχοι τους και μάλιστα αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε χθες αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε κάποιες περιοχές, κάτι που αναμένεται να ισχύσει ιδίως για τις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες που προ κρίσης οι τιμές ζώνης ήταν αισθητά χαμηλότερες των εμπορικών, ωστόσο μέλλει να φανεί το κατά πόσο σε αυτές τις περιοχές θα μειωθούν τελικά και οι δικαιούχοι επιδομάτων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για το ότι η αύξηση των δικαιούχων επιδομάτων -λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών- μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και αναδρομικούς «μπελάδες», δεδομένου ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών θα ισχύσει από τις 21 Μαΐου 2015 και κάποιοι φορολογούμενοι μπορεί να προσφύγουν δικαστικά για να διεκδικήσουν επιδόματα που δεν έλαβαν αν και τα δικαιούνταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ