ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου φέρνει η ΝΔ

Τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου φέρνει η ΝΔ
EUROKINISSI

Τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα καταθέσει αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα προ ψήφιση στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Ουσιαστικά η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι είχε πράξει και τον Ιούλιο με αντίστοιχη τροπολογία που αφορούσε στη μη περικοπή των συντάξεων. Πάγια θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο δεν προβλέπονταν από το τρίτο Μνημόνιο και ήταν εντελώς αχρείαστες.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ εκείνος είναι που με την υπεροφολόγηση και γονατίζοντας την μεσαία τάξη πέτυχε τα υπερπλεονάσματα. Εγώ μιλάω για την μείωση των φόρων εδώ και τρία χρόνια. Η μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημαίνει ότι άνθρωποι με εισοδήματα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, θα χάσουν έναν μισθό τον χρόνο».

Στο σημείο αυτό απεκάλυψε την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλία για τη μη εφαρμογή του μέτρου: «Εμείς καταψηφίσαμε την σχετική νομοθετική διάταξη ενώ μόλις ανοίξει η Βουλή, καταθέτουμε τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί για αυτό και εμείς θα βάλουμε πλάτη, αρκεί να μην εννοεί ότι θα ρίξει το βάρος στους υπόλοιπους φορολογούμενους και το «μπαλάκι» στην επόμενη Κυβέρνηση. Αλλιώς, τον καλούμε να νομοθετήσουμε μαζί την ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς προ ημερών για το εάν το ζήτημα της μη μείωσης του αφορολογήτου ορίου θα τεθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα στις 6,7 και 8 Μάιου, αλλά και για το εάν θα υπάρξει σχετική πρόνοια για τη μη μείωση του αφορολογήτου στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2020- 2023, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

«Δεν είναι της ώρας. Όταν έρθει η ώρα του θα ασχοληθούμε με αυτό», ανέφερε , δίχως να δώσει ένα στίγμα για το εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προεκλογικά τη μη μείωση του αφορολογήτου.

Στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ετήσιο εισόδημα 9.100 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει φόρο 730 ευρώ για το εισόδημά του. Ο ίδιος εργαζόμενος έως σήμερα δεν πλήρωνε φόρο.

Εφόσον ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, το καθαρό όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα είναι σε μηναία βάση μόλις 13,8 ευρώ, ενώ σε ημερήσια βάση μόλις 55 σεντς! Έτσι, με μειωμένο το αφορολόγητο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ήταν εκείνος που με τις φιλολαϊκές πολιτικές του ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι αλήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ