ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή ατζέντα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group

Τριπλή ατζέντα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ, το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδος θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Δεδομένου ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης για τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια ESM και EFSF, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Από τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα 339 εκατ. ευρώ αφορούν στην αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον EFSF.

Ήδη από τα 339 εκατ. ευρώ, τα 103 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα πέρυσι και παραμένουν σε λογαριασμό της ΕΚΤ στο Λουξεμβούργο και το υπόλοιπο ποσό, τα 226 εκατ. ευρώ, θα καταβληθούν μέσα στις επομενες εβδομάδες.

Το EuroWorking Group θα ενημερωθεί και για το ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Η αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή μιας εκ των βασικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η λογική της εξόφλησης των δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν επιτόκιο 5,1%, συνίσταται στο ότι θα αντικατασταθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που έχει υψηλά επιτόκια, με ένα μεσοπρόθεσμο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια, δημιουργώντας έτσι και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Μετά την υποβολή του αιτήματος στον ESM (και παράλληλα στο Eurogroup) ακολουθούν άλλα δύο σημαντικά βήματα. Αρχικά θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή. Αφού παρασχεθούν οι προαναφερόμενες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, στο τρίτο και τελικό στάδιο, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα περάσει από το συμβούλιο Διοικητών του ESM. Αυτό θα απαντήσει στην Ελλάδα πως της επιτρέπει να προχωρήσει στην καταβολή των κεφαλαίων για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Και μετά από τη συγκεκριμένη έγκριση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δρομολογήσει την καταβολή των σχετικών ποσών.

Τέλος, το EuroWorking Group θα ενημερωθεί για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, για τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2018, αλλά και για το που θα επικεντρωθεί η Τρίτη μετα- προγραμματική αξιολόγηση των θεσμών που θα διεξαχθέν στην Αθήνα στις 6,7 και 8 Μαΐου.

Στη βάση αυτή θα συζητηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη χορήγηση στοχευμένων παροχών, η πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και άλλα συναφή ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ