ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν από τον EFSF τα μέτρα για το χρέος - Εκταμιεύεται η δόση

Εγκρίθηκαν από τον EFSF τα μέτρα για το χρέος - Εκταμιεύεται η δόση
Yves Logghe/AP

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα την αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον EFSF ύψους 103 εκατ. ευρώ που κανονικά θα κατέβαλε η Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018.

Το ΔΣ του EFSF αποφάσισε, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδενικό το περιθώριο 2% που διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθεί για ορισμένα δάνεια του Ταμείου. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος ενεργεί ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, θα πραγματοποιήσει τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών για την επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644,42 εκατ. ευρώ.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην χρεώσει το περιθώριο επιτοκίου δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα.

Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ