ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι «χάνουν» από την ενιαία κλίμακα φορολογίας

Ποιοι «χάνουν» από την ενιαία κλίμακα φορολογίας
EUROKINISSI/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας στη φορολόγηση εισοδημάτων που μελετά η κυβέρνηση πρακτικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα πληρώνουν περισσότερο φόρο εάν έχουν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.

Έτσι, θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα και θα φορολογούνται με τον συντελεστή που θα ισχύσει για το συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος.

Ουσιαστικά καταργούνται οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη φορολογία ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών ή και των εσόδων από ενοίκια.

Αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, όποιος έχει δύο δουλειές -ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας- εάν έχει εισοδήματα από ενοίκια ή από επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα, θα φορολογηθεί αδρά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Μισθωτός που λαμβάνει εισόδημα 25.000 ευρώ τον χρόνο και δηλώνει έσοδα από ενοίκια ύψους 6.000 ευρώ ετησίως σήμερα πληρώνει φόρο 4.403 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα φορολογηθούν συνολικά σε ενιαία κλίμακα χωρίς αλλαγή στους συντελεστές τότε ο φόρος φτάνει στα 6.125 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 5.000 ευρώ σήμερα πληρώνει σε φόρο 1.750 ευρώ, ενώ με την ενιαία κλίμακα θα κληθεί να καταβάλει 2.300 ευρώ.
  • Φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα μόνον από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
  • Φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 23.500 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 29.000 ευρώ από επιτήδευμα (μπλοκάκι) πληρώνει κύριο φόρο 1.728,64 ευρώ που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 1.110 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ανέρχεται στα 3.488 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από τις δύο ανωτέρω πηγές υπολογισθούν με μία κλίμακα και συγκεκριμένα με αυτήν που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο συνολικός φόρος θα ανέλθει σε 8.671,33 ευρώ.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, έχει ήδη προαναγγείλει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία κλίμακα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και θα επιβαρύνει τα υψηλότερα εισοδήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ