ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονική η κίνηση της πασχαλινής αγοράς - Ελπίζουν στις εκπτώσεις οι έμποροι

Υποτονική η κίνηση της πασχαλινής αγοράς - Ελπίζουν στις εκπτώσεις οι έμποροι
EUROKINISSI

Πρεμιέρα έκαναν χθες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην αγορά, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου στην Αθήνα και έως 10 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με τους εμπόρους να τρέχουν να μαζέψουν τα «σπασμένα» του Πάσχα. Μάλιστα οι καταστηματάρχες θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματά τους και την προσεχή Κυριακή, εφόσον το επιθυμούν, με προτεινόμενο ωράριο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ εκπτώσεις πραγματοποιούνται στο σύνολο των εμπορευμάτων.

Η υποτονική κίνηση της αγοράς το προηγούμενο διάστημα με τις πωλήσεις να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 6% δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και ήδη σε αρκετά καταστήματα οι εκπτώσεις που καταγράφονται ξεπερνούν το 50%, φτάνοντας ακόμα και το 80%. Ωστόσο η επιχειρηματική κοινότητα δείχνει διχασμένη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη να δηλώνει ότι «οι ενδιάμεσες εκπτώσεις αποτελούν πλέον έναν παρωχημένο θεσμό, που δεν βοηθάει τη λειτουργία της αγοράς», αν και οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν και φέτος στις ανάγκες των καταναλωτών, προσφέροντας αξιόπιστα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Για δυνατές εκπτώσεις από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές έκανε λόγο ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΣΘ, Κοσμάς Καλογιάννης, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης των λεγόμενων «mid-season sales», καθώς το καταναλωτικό κοινό βομβαρδίζεται από διαδοχικές εκπτωτικές περιόδους με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση. «Προσβλέπουμε και σε αυτές, γιατί η πασχαλινή περίοδος δεν πήγε καλά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα περισσότερα καταστήματα είναι χειρότερα σε σχέση με την περσινή πασχαλινή περίοδο. Οπότε ελπίζουμε σε μια καλύτερη προεκπτωτική περίοδο των θερινών εκπτώσεων» λέει ο Κοσμάς Καλογιάννης.

Αποτιμώντας την αγοραστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, και με την ευκαιρία της έναρξης των ανοιξιάτικων ενδιάμεσων εκπτώσεων, επισημαίνει – σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Μελετών του ΕΒΕΠ – την πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, που επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. «Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, αλλά και μικρή σε διάρκεια, αφού δεν ξεπερνά την εβδομάδα και ο τζίρος συνολικά δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, συγκριτικά με πέρυσι στις αγορές της Αττικής, δείχνουν ότι υπάρχει μια αισθητή μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 4%-6%. Αυτό σημαίνει λιγότερες πωλήσεις τον Απρίλιο, το ελάχιστο κατά 120-150 εκατ. ευρώ. Την τιμητική τους στην προτίμηση των καταναλωτών την περίοδο του Πάσχα είχαν, για άλλη μια χρονιά, τα είδη δώρων, με προτεραιότητα την ένδυση - υπόδηση και, βεβαίως, τα τρόφιμα. Θετικό είναι το γεγονός ότι το πασχαλινό τραπέζι διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα τιμών, παρά τις πιέσεις για αυξήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ