ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ και θα παραμείνει μεταξύ 18 και 30 Ιανουαρίου

Επιστρέφει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ και θα παραμείνει μεταξύ 18 και 30 Ιανουαρίου
Η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα θα επιστρέψει στις 18 Ιανουαρίου το κλιμάκιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να μετάσχει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Η κ. Βελκουλέσκου συνοδευόμενη από 10 στελέχη του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Το πλέον ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό, καθώς από τη λύση που θα επιλεγεί και κυρίως από τη δημοσιονομική της απόδοση θα εξαρτηθούν εν πολλοίς τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να καταγράψει μεσοπρόθεσμα ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Οι προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά δεν είναι σύμφωνες με τη «φιλοσοφία» του ΔΝΤ, όπως αυτή έχει εκφρασθεί δημοσίως κατά καιρούς, ωστόσο στο εν λόγω ζήτημα έχει λόγο και η ευρωζώνη.

Η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα- κάτι που επιθυμεί διακαώς η γερμανική πλευρά- θα εξαρτηθεί από την «ποιότητα» των μεταρρυθμίσεων και την τελική λύση που θα επιλεγεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν το ΔΝΤ λάβει τις διασφαλίσεις που έχει ζητήσει τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και άλλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα βάλει τη «βούλα» του στη λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τότε θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας – κατά κάποιες εκτιμήσεις – με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018.

Πρέπει να τονισθεί πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί πειστική για τις αγορές και τους επενδυτές, κάτι που όλες οι εμπλεκόμενες στο ελληνικό πρόγραμμα πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ