ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με παροχές υπέρ αναπήρων και πυρόπληκτων απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για Μάτι και Πολάκη

Με παροχές υπέρ αναπήρων και πυρόπληκτων απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για Μάτι και Πολάκη
Εικόνα από το Μάτι (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, αλλά και από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την κρατική παραλυσία κατά τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που κατάθεσε στη Βουλή διατάξεις, οι οποίες ευνοούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τις οικογένειες θανόντων από φυσικά φαινόμενα.

Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει πως η έκτακτη οικονομική βοήθεια που καταβάλλεται στις οικογένειες των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, προκειμένου όπως αναφέρει η διάταξη να αντιμετωπισθούν από τις οικογένειες των θανόντων οι απρόβλεπτες ανάγκες που έχουν προκύψει συνεπεία της απώλειας συγγενικού τους προσώπου εξαιτίας του σεισμού ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου λαμβάνονται πρόνοιες για τις παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, παρατείνεται η χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας και προβλέπεται η διευκόλυνση προσλήψεων στο Δημόσιο ατόμων με αναπηρία άνω του 50% ή όσων έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ από 1.1.2019 ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων και εξειδικευμένων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας του ατόμου χωρίς εισοδηματικά ή οικονομικά κριτήρια. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση, η συμβολή στην κοινωνική ένταξη και η αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν εισόδημα καθώς η χορήγηση τους δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών διαβίωσης ενός ατόμου αλλά στην κάλυψη των αναγκών που οφείλονται πρωταρχικά στην αναπηρία τους και προκύπτουν εξαιτίας αυτής.

Για το λόγο αυτό δεν φορολογούνται και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Τα χρηματικά αυτά βοηθήματα αποτελούν μέσο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αναπήρων ατόμων για το λόγο αυτό και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα.

Με άλλη διάταξη αποκαθίσταται η δυνατότητα χορήγησης παράτασης σε όλους τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, των οποίων η γνωμάτευση έχει λήξει και καθυστερεί η εξέτασή τους από ΚΕΠΑ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Υπό το ισχύον καθεστώς, η δυνατότητα παράτασης αφορά μόνο στα επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η εναρμόνιση και η αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης από τον ΟΠΕΚΑ όλων των προνοιακών - αναπηρικών επιδομάτων, ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας των δικαιούχων τους.

Παράλληλα, για την απασχόληση των αναπήρων που χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενα πρόσωπα από τον ν. 2643/1998, προβλέπεται πως εκτός από τους φορείς του δημόσιου τομέα (με την εξαίρεση όσων εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αρνητικό αποτέλεσμα στις δύο αμέσως προηγούμενες από το έτος προκήρυξης χρήσεις) που υποχρεούνται να προσλαμβάνουν τα προστατευόμενα πρόσωπα σε ποσοστό 10% θα προσλαμβάνουν αναπήρους και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που προκηρύσσουν θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ. Η διάταξη αυτή θα επιφέρει σημαντική αύξηση των θέσεων που παρακρατούνται για τα άτομα των ειδικών κατηγοριών του ν. 2643/1998.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ