ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση των θεσμών για τις παροχές πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Ενημέρωση των θεσμών για τις παροχές πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να οριστικοποιήθουν τα θετικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Η αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος του 2019 είχε απασχολήσει και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο, ωστόσο η σημερινή σύσκεψη θα ακολουθήσει των συναντήσεων που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι συζητήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών θα εκκινήσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 10 το πρωί με βασικό θέμα τα δημοσιονομικά. Θα ακολουθήσει στις 2 το μεσημέρι συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά και στις 4 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Θέση των θεσμών είναι πως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα απαιτήσει τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία έτη.

Στη βάση αυτή αναμένεται να είναι φειδωλοί με το πακέτο παροχών που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

Οι δανειστές στέκονται σε δύο βασικές παρεμβάσεις. Θέλουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος φορολόγησης και τη χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων που προκύπτουν για τη μετάβαση σε μια φορολογική δομή περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη, αλλά και να πάψει η σημαντική υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις, κάτι που αποτελεί πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι δανειστές αναμένεται σήμερα να στείλουν μηνύματα για τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την τόνωση του ανταγωνισμού, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, τη σύνταξη κτηματολογίου και τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και κυρίως για την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ