ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση στις προθεσμίες - Δείτε ποιες λήγουν άμεσα

Κτηματολόγιο: Παράταση στις προθεσμίες - Δείτε ποιες λήγουν άμεσα
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ σε σιωπηρή παράταση των προθεσμιών και για τους κατοίκους εσωτερικού αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διοίκηση στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται στους εννέα από τους έξι μήνες. Το εννιάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού μετρά από την ημερομηνία έναρξης συλλογής των δηλώσεων ανά περιοχή και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τους κατοίκους εσωτερικού, για τους οποίους δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη καθώς η αρχική τρίμηνη προθεσμία παρατείνεται έως τους έξι μήνες.

Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία, καθώς το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά στην πλειονότητά του αγροτικές περιοχές, στις οποίες λείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας τη διαδικασία δυσκολότερη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η πλέον συμβατή λύση εξετάζεται από τα δύο μέρη προκειμένου να παρουσιαστεί ως το τέλος της εβδομάδας, δεδομένου ότι την προσεχή Δευτέρα 13 Μαΐου λήγει η 6μηνη προθεσμία στην οποία περιλαμβάνονται και οι δύο επίσημες παρατάσεις για τις περιοχές Περαχώρας- Λουτρακίου της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με την προθεσμία να λήγει στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η λύση που θα ανακοινωθεί δεν θα είναι η τυπική και επίσημη παράταση της συνολικής προθεσμίας. Αυτό που προκρίνεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να παίρνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης παρουσίας ώστε στη συνέχεια να μπορούν έστω και εκπρόθεσμα να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Τα έγγραφα θα μπορούν να υποβάλλονται σταδιακά, χωρίς να δεσμεύονται οι πολίτες από τα υποθηκοφυλακεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρονική διάρκεια αυτής της «σιωπηρής παράτασης» δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό κτηματογράφηση σε αυτήν τη φάση, αλλά θα ακολουθήσει την κλασική οδό της κατά τόπους επιμήκυνσης της προθεσμίας ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της. Πιθανότατα όμως θα συμπεριλάβει τη θερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν οι ιδιοκτήτες στην περιφέρεια και να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Λήγουν άμεσα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ οι προθεσμίες που λήγουν πιο σύντομα αφορούν στις περιοχές:

  • Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας στις 13 Μαΐου.
  • Κω, Ρόδου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Λέρου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης στις 20 Μαΐου.
  • ΠΕ Λακωνίας και Αγρινίου στις 24 Μαΐου
  • ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης στις 27 Μαΐου στους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών- Αστερουσιών και Βιάννου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ