ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ανοικτά θέματα λόγω παροχών ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των θεσμών

Με ανοικτά θέματα λόγω παροχών ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των θεσμών
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπου έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για τις παροχές που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα ανακοίνωση των θεσμών που θα αναφέρεται στην ολοκλήρωση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και πιθανότατα να παρέχει κάποιο στίγμα για το πνεύμα των συζητήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις σημερινές επαφές οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία και την ανησυχία τους για το ύψος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δεδομένου ότι έως τώρα είχαν ελάχιστη πληροφόρηση από την κυβέρνηση θα αναλύσουν από τις έδρες τους τα μέτρα και το δημοσιονομικό τους αντίκτυπο και θα εκθέσουν τις θέσεις τους στην έκθεση μεταμνημονιακής αξιολογησης που θα δημοσιοποιήσουν στις 5 Ιουνίου.

Βασική ανησυχία των θεσμών δεν είναι μόνον το πόσο θα κοστίσουν το επίδομα στους συνταξιούχους ή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά και εάν έχει υπάρξει απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που το ΣτΕ επιδικάσει μεγάλα αναδρομικά.

Μη ευκρινές για τους θεσμούς είναι και το σχήμα που προτείνει η κυβέρνηση για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%, στο 2,5% του ΑΕΠ, μέσω του εδικού μηχανισμού εγγυήσεων των 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό εκτός από την ασύμβατη λογιστική λογική θα απαιτήσει και απόφαση του Eurogroup.

Μια εικόνα για τις θέσεις της ευρωζώνης θα δοθεί στο επικείμενο EuroWorking Group και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ