ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή πίεση αγορών και ευρωζώνης για τις παροχές Τσίπρα

Διπλή πίεση αγορών και ευρωζώνης για τις παροχές Τσίπρα
ΑP Photo/Andreea Alexandru

Στα spreads των ελληνικών ομολόγων παρέπεμψαν στελέχη του ευρωσυστήματος όταν ερωτήθηκαν από το CNN Greece για το πώς αξιολογούν τις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, τα οποία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαβούλευσης κυβέρνησης και θεσμών, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι αδιαμφισβήτητος δείκτης για το ότι οι αγορές αποδοκιμάζουν τις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν, μέσα σε λίγες ημέρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το 3,2% αυξήθηκε στο 3,54%, γεγονός που σχετίζεται αποκλειστικά με την επιλογή της κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που θέτει σε κίνδυνο τους στόχους των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Κατά τους ίδιους, μπορεί η Ελλάδα να βελτίωσε ουσιαστικά τη δημοσιονομική της ισορροπία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η δυνητική ανάπτυξη δέχτηκε πλήγμα και η οικονομική κρίση άφησε πίσω της μεγάλες συσσωρευμένες ανισορροπίες.

Στη βάση αυτή αναφέρουν πως το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, απαιτούν ένα αναπτυξιακό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και «δυστυχώς» αυτό δεν εμπεριέχεται στις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους απαιτούν πολυετή συνεχή εφαρμογή για να καταστούν πλήρως εμφανή τα οφέλη τους», ανέφεραν σχετικά, υπογραμμίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διαφυλαχθούν και όχι να ξηλώνονται.

Κατά πληροφορίες σήμερα αναμένεται νέος γύρος τοποθετήσεων υψηλόβαθμων κοινοτικών πηγών για τις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα και τη συμβατότητα τους με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ