ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστάτωση στην αγορά τροφίμων - ποτών για το «μισό» ΦΠΑ

Αναστάτωση στην αγορά τροφίμων - ποτών για το «μισό» ΦΠΑ
EUROKINISSI

Αναταραχή στην αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης έχει φέρει η κυβερνητική πρόθεση για μερική μείωση του ΦΠΑ.

Μπορεί η αγορά να δέχθηκε αρχικά θετικά την είδηση ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση επιστρέφει στο 13% από το 24% που είναι σήμερα, ωστόσο οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η μείωση αυτή δεν θα ισχύει για όλα τα προϊόντα αλλά μόνο τα τρόφιμα, καθώς τα οινοπνευματώδη, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές και τα ροφήματα (κακάο, τσάι κ.λπ.) παραμένουν στο 24%, περιόρισαν το θετικό κλίμα καθώς και τα είδη αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης.

Την ίδια ώρα, την αντίδρασή τους εκφράζουν επιχειρηματίες από τον κλάδο του καφέ, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιβάρυνση με την επιβολή του ΕΦΚ στην πρώτη ύλη του καφέ, που αύξησε σημαντικά τις τιμές. Όπως μάλιστα λένε, αν οι πληροφορίες για εξαιρέσεις επαληθευτούν θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και τριβές στον κλάδο. Κρατούν μάλιστα επιφυλάξεις για τα μαγειρέματα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μέχρι να δουν γραμμένες στο χαρτί τις αλλαγές που θα γίνουν.

Όσο για το εάν οι τιμές θα μειωθούν, τονίζουν ότι δύσκολα θα περάσουν στο σύνολό τους οι καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα με αύξηση στη φορολογία, στην ενέργεια, ενώ προστέθηκε και η αύξηση του εργασιακού κόστους.

Ειδικά, πάντως, για τις επιχειρήσεις καφεστίασης, οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι το προϊόν έχει επιβαρυνθεί σημαντικά έπειτα και από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του από 10%-30%, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τις πωλήσεις με αποτέλεσμα οι καθαρές πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε να υποχωρήσουν κατά 1,9%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ