ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,2 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν το Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Στα 2,2 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν το Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπορεί η Ελλάδα να έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι των δανειστών να περιορίσει τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να έχει λάβει ειδική χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς το σκοπό αυτό, ωστόσο το Δημόσιο εξακολουθεί να διευρύνει τις οφειλές αυτές.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως τα «φέσια» του φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν το Μάρτιο σε 1,79 δισ. ευρώ, από 1,66 δισ. ευρώ το Φεβρουαρίου και 1,57 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Αισθητή ήταν η αύξηση των οφελών των νοσοκομείων που από τα 446 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ανήλθαν στα 531 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν στα 417 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, από 480 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 488 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.

Συνολικά οι οφειλές των δημοσίων φορέων και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου σε 2,2 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ