ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις μετά την πρόταση Τσίπρα για μείωση πλεονάσματος

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις μετά την πρόταση Τσίπρα για μείωση πλεονάσματος
AP Photo/Burhan Ozbilici

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα για πιθανή παραβίαση των υποχρεώσεών της αναφορικά με το χρέος, λόγω της πρότασης για μείωση του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Οι δανειστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ» αναφέρουν οι ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίδιες πηγές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της πορείας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσαν οι πηγές.

Οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που πληρώνει η Ελλάδα σε μέρος των δανείων της, ανέφερε μία από τις πηγές», επισημαίνει το Bloomberg, στο οποίο η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Bloomberg παρατηρεί ότι «η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Ο Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές», καταλήγει το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ