ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μηνύματα» για το πακέτο Τσίπρα θα στείλει σήμερα η ευρωζώνη

«Μηνύματα» για το πακέτο Τσίπρα θα στείλει σήμερα η ευρωζώνη
EPA

Την προηγούμενη Τρίτη η κυβέρνηση δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε ενημερώσει του θεσμούς πως το υπερπλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το κόστος των εφετινών παροχών της κυβέρνησης ήλθε να αγγίξει το 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που έρχεται να απειλήσει τον εφετινό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Οι τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες στη Βουλή αποκάλυψαν κόστος 830 εκατ. ευρώ για τη λεγόμενη 13η σύνταξη και 441 εκατ. ευρώ για τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους συντελεστές σε χαμηλότερους. Δηλαδή η κυβέρνηση αξιοποίησε και υπερέβη το δημοσιονομικό χώρο που είχε στη διάθεση της για το 2019.

Το πώς βλέπουν αυτή την εξέλιξη οι θεσμοί θα το μάθουμε σήμερα. Ένα πρώτο δείγμα προθέσεων αναμένεται κατά τη σημερινή ενημέρωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, όπως πάντα γίνεται πριν από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ την Πέμπτη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης επισήμως δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, αλλά η σχεδιαζόμενη επισκόπηση των μακροοικονομικών εξελίξεων στις χώρες της ευρωζώνης μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν δίνει το περιθώριο για μια πρώτη συζήτηση, εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκονται πλέον κυρώσεις οι οποίες συνδέονται με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφορούν την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου στο δεύτερο δάνειο – από τον EFSF –, αλλά και την καταβολή στην Αθήνα των κερδών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία διακρατεί το ευρωσύστημα, ύψους περίπου 634 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ