ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις σε παλαιές και νέες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Μειώσεις σε παλαιές και νέες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ φέρνει το νέο ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αργότερο έως τις 6 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό, η οποία θα προβλέπει μειώσεις σε παλαιές και νέες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη λάβει από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τις πρώτες εκτιμήσεις για τις παρεμβάσεις που προτείνει και ειδικά για την εξοικονόμηση που θα επιφέρουν.

Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό περιμένει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να τις εντάξει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο από το ασφαλιστικό θα εξοικονομηθούν κονδύλια 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς προβλέπει τον επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση το εισόδημα, με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης στους υψηλούς μισθούς και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στους χαμηλούς μισθούς. Ο επαναϋπολογισμός θα αφορά όχι μόνο στις μελλοντικές, αλλά και τις σημερινές συντάξεις.

Τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης στους υψηλούς μισθούς ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειώσεις ακόμα έως 30%. Για τα ποσά ώς 1.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα παραμείνει στο 75% ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις. Από τα 1.000 ώς τα 1.500 ευρώ το ποσοστό όμως θα πέσει και θα είναι πιθανότατα κοντά στο 65%, ενώ ακόμη πιο κάτω, κοντά στο 55%, θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για ποσά άνω των 1.500 ευρώ.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα καθιερωθεί η εθνική σύνταξη, που θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 390 ευρώ. Η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, ενώ θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη βάσει των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη.

Βάσει του ίδιου σχεδιασμού θα ιδρυθεί ένας ενιαίος ασφαλιστικός φορέας με ενιαίους κανόνες λειτουργίας και παροχές για όλους τους ασφαλισμένους στα πρότυπα του ΙΚΑ. Εξετάζεται πάντως να διατηρηθεί και ο ΟΓΑ, με μειώσεις όμως στις καταβαλλόμενες βασικές συντάξεις και αυξήσεις εισφορών.

Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει την ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη, ενώ για τις πολλαπλές καταβαλλόμενες συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος ή και λόγω χηρείας θα προβλέπεται χαμηλότερο πλαφόν.

Τέλος, για να ενισχύσει τους πόρους του συστήματος η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που όμως οι θεσμοί δεν βλέπουν με συμπάθεια και μέλλει να διαφανεί τις επόμενες ημέρες εάν θα το εγκρίνουν ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ