Προειδοποιήσεις Στουρνάρα για την παροχολογία
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην προειδοποίηση πως οι θεσμοί θα επιβάλλουν αντίμετρα αν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος εξαιτίας των πρόσφατων παροχών, προχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο ΑΠΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο που έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όμως αν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το στόχο αυτό. Τούτο σημαίνει, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κεντρικού Τραπεζίτη, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές πλέον εκείνων που έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2019.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τράπεζας της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019", προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ενα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με περίπου 1,2 δισ. ευρω, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι τυχόν μη επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα θα υποχρεωθεί να λάβει αντίμετρα στο τέλος του χρόνου.

«Η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», υπογράμμισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά δε ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕ.

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ. Ωστόσο όπως διευκρίνισε μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς.

«Έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε επίσης