ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα κρίνουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα κρίνουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Συναίνεση στις βασικές επιδιώξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα ζητηθούν οι απόψεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών. Το πλέον άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για τους ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αρχικά η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα επικουρικά ταμεία προκειμένου να εξοικονομήσει 550 εκατ. ευρώ ετησίως για τρία χρόνια και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων.

Από το μέτρο όμως θα προκύψει μικρή ή μεγαλύτερη απώλεια στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών. Σήμερα, για την κύρια σύνταξη παρακρατείται το 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων και κατανέμεται κατά 6,67% εις βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% εις βάρος των εργοδοτών.

Παράλληλα θα αυξηθεί η εισφορά προς τα επικουρικά ταμεία στο 3,50% από 3% για τους εργαζομένους και στο 4% από 3% για τους εργοδότες. Δηλαδή, όποιος αμείβεται με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ θα παίρνει στο χέρι 900,70 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της αύξησης της εισφοράς προς το επικουρικό ακόμα και ο εργαζόμενος των 1.000 ευρώ θα χάνει 5 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, οι εισφορές για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολουμένους θα είναι ανάλογες με το εισόδημα και θα εναρμονιστούν με τις εισφορές του ΙΚΑ. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει δε και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Αυτό θα σημαίνει τριπλασιασμό για τις εισφορές των αγροτών, αυξήσεις για γιατρούς και δικηγόρους, μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα επαγγελματίας ή επιστήμονας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει τον χρόνο 14.064 ευρώ, αν έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώνει 8.000 ευρώ, αν έχει 20.000 ευρώ θα πληρώνει 4.000 ευρώ και αν έχει 15.000 ευρώ η ετήσια εισφορά του θα είναι 3.000 ευρώ.

Από την εξέλιξη αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια», καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε το 20% μηνιαίως να επιμεριστεί κατά 13,7% στους εργοδότες τους και 6,3% στους ίδιους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ