ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προεκλογικές παροχές φέρνουν πιο κοντά τη μείωση του αφορολογήτου

Οι προεκλογικές παροχές φέρνουν πιο κοντά τη μείωση του αφορολογήτου
EUROKINISSI

Δημοσιονομικό κενό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για το 2019 και τα 3 δισ. ευρώ για το 2020 έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ανοίγει σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις το πακέτο Τσίπρα.

Οι θεσμοί θεωρούν πως οι παροχές γίνονται με λεφτά που δεν υπάρχουν και στη βάση αυτή εξηγούν πως ο κίνδυνος να επιβληθούν διορθωτικά μέτρα μετά τις εκλογές είναι παραπάνω από ορατός.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με διπλή παρέμβασή του τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε για το ενδεχόμενο λήψης εξισορροπητικών μέτρων και όπως μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, πρώτο υποψήφιο «θύμα» είναι το αφορολόγητο το οποίο θα πρέπει να κοπεί όχι για λόγους διαρθρωτικούς αλλά για δημοσιονομικούς.

Οι πρώτες προβλέψεις της Κομισιόν, όπως θα αποτυπώνονται στην έκθεση η οποία θα δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως μόνο και μόνο εξαιτίας της καθιέρωσης νέων σχημάτων δόσεων εξόφλησης οφειλών σε 120 δόσεις, προκύπτει απώλεια εσόδων που προσεγγίζει το 0,5% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι χωρίς παρεμβάσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έβγαινε και φέτος κοντά στο 4% του ΑΕΠ, επομένως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος με μέτρα αναπτυξιακής κατεύθυνσης. Εκτός από τις 120 δόσεις, όμως, η κυβέρνηση άνοιξε το πουγκί και μοιράζει από την ερχόμενη εβδομάδα επιδόματα στους συνταξιούχους συνολικού κόστους 830 εκατ. ευρώ και μειώσεις στον ΦΠΑ που οδηγούν σε απώλεια εσόδων πάνω από 440 εκατ. ευρώ, ξέχωρα από μια σειρά «μικροδωράκια» τα οποία δεν έχουν κοστολογηθεί αλλά πέρασαν υπό μορφή τροπολογιών, μαζικά από τη Βουλή.

Κάπως έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να προσγειωθεί από φέτος στην περιοχή του 3% και αν συνυπολογιστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα για το 2020, τότε την επόμενη χρονιά είναι αμφίβολο εάν επιτυγχάνεται ακόμα και πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Οι προβολές αυτές εξηγούν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ οι ευρωεκλογές έρχονται να ερμηνεύσουν την ήπια δημόσια τοποθέτηση Σεντένο και Μοσκοβισί. Αργά ή γρήγορα όμως ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ