ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη

Τιμές βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στις χώρες της Ευρώπης με το υψηλότερο κόστος καυσίμων βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την κατιούσα.

Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα χωρών, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Μάλτα αλλά και η Τουρκία. Οι τιμές προέρχονται από το δικτυακό τόπο Fuel-prices-europe.info.

Δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες

Τιμές αμόλυβδης

Τιμές diesel

Αναλυτικά τις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης σε όλη την ελληνική επικράτεια μπορείτε να τις δείτε στο Παρατηρητήριο Καυσίμων.

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία τις πρώτες αυτές ημέρες του 2016, με το Brent να πέφτει κάτω από τα 35 δολάρια σε ενδεκαετές χαμηλό, σε μία συγκυρία συσσωρευμένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Παρά το μίνι ράλι της Δευτέρας, που πυροδοτήθηκε από την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία, το πετρέλαιο επανήλθε στην καθοδική πορεία που ακολουθεί από τον Ιούνιο του 2014 και έχει ως συνέπεια την υποχώρηση των τιμών έκτοτε κατά 70%.

Οι λόγοι της υποχώρησης αποδίδονται στα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας (μεγαλύτερης ή μικρότερης) των οικονομιών σε Κίνα και ΗΠΑ, που διαψεύδουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της εξασθενημένης ζήτησης για πετρέλαιο.

Επιπρόσθετα στο κομμάτι της ζήτησης, τα αντιφατικά μηνύματα περί ανάκαμψης στην Ευρώπη, τα οικονομικά αδιέξοδα των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά και οι βελτιωμένες ενεργειακές αποδόσεις των αυτοκινήτων δεν προμηνύουν θεαματικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, ο σχετικά ήπιος χειμώνας που επικρατεί στο Βόρειο Ημισφαίριο έχει περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες των πλουσιότερων οικονομιών. Η υποχώρηση των τιμών της βενζίνης και του κόστους θέρμανσης αφαιρεί οικονομικό βάρος από τα νοικοκυριά και αντίστοιχο πολιτικό βάρος από τις ηγεσίες, που δεν έχουν πείσει με τη δημοσιονομική και νομισματική τους πολιτική εργάζονται για την ανάκαμψη των μεσαίων τάξεων περισσότερο από όσο εργάζονται για την ανάκαμψη των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη

Κάτω από τα 35 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από το 2004 με τις ευλογίες των Σαούντ
Οι πέντε πετρελαιοπαραγωγές χώρες που επηρεάζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ