ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχούν οι επενδυτές για τη σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές

Ανησυχούν οι επενδυτές για τη σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές
EUROKINISSI

Ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών αποκτά πλέον ειδικό βάρος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την πρόσβαση της στις αγορές.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αποσαφήνισε χθες πως το πακέτο παροχών της κυβέρνησης Τσίπρα, όντας μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, αύξησε την αβεβαιότητα, επιδεινώνοντας τις σχέσεις της χώρας με τους επίσημους πιστωτές.

Την ίδια ώρα που ο οίκος αξιολόγησης προχωρούσε σε αυτή την επισήμανση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τον Κλάους Ρέγκλινγκ ακραίο νεοφιλελεύθερο που έχει ιδεοληπτική εμμονή με τη λιτότητα.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει την «ανυπακοή» προς τους πιστωτές ως κεντρικό προεκλογικό μήνυμα, οι αγορές βλέπουν με ολοένα μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα την Ελλάδα.

Και μπορεί η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας να ερμηνεύεται από κάποιους ως θετικό μήνυμα προς τις αγορές και ως εγγύηση τήρησης των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες τόσο για το χρόνο της κυβερνητικής αλλαγής, όσο και για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην επομένη Βουλή.

Ήδη χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch συνέδεσε τη δημοσιονομική συνέπεια της Ελλάδος με τη σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές. Την ίδια συσχέτιση κάνουν όλοι οι διεθνείς επενδυτές και όχι τυχαία. Ο λόγος είναι ότι μια ισχνή σε πλειοψηφία Νέα Δημοκρατία πιθανότατα δεν θα θεωρείται αρκετά δυνατή για να τα βγάλει πέρα με τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Και αυτές οι προκλήσεις διογκώνονται ημέρα με την ημέρα. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί μονίμως την κυβέρνηση Σαμαρά πως παρέδωσε την Ελλάδα με άδεια ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις παροχές, στις οποίες προχώρησε έχει πράξει, τα ίδια για τα οποία εγκαλεί την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς εξάντλησε το δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη κυβέρνηση και θα την οδηγήσει πιθανότατα στη λήψη μέτρων.

Όλα αυτά είναι στο ραντάρ των αγορών. Έτσι, μέσα σε δύο εβδομάδες το spread των ελληνικών ομολόγων – δηλαδή η διαφορά απόδοσης τους με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα- αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης από τις 340 μονάδες στις 372 μονάδες βάσης.

Και αυτό το κόστος δανεισμού πιθανότατα να διευρυνθεί εφόσον τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ ή μπλοκάρουν την περαιτέρω επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ