ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβές οι κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων

Ακριβές οι κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων
EUROKINISSI

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι τραπεζικές διοικήσεις, καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση από τις Βρυξέλλες για την ενεργοποίηση των σχεδίων νέας κρατικής στήριξης του κλάδου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ουσιαστικά πρόκειται για το σχέδιο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω του οποίου σχεδιάζεται να δοθούν κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση με καλύτερους όρους «κόκκινων» δανείων έως και 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη μελέτη του εργαλείου του ΤΧΣ, για το οποίο έχει λάβει αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, υπάρχουν αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν από την ελληνική πλευρά, ενώ ερωτηματικό αποτελεί και το τελικό κόστος που θα έχει για τις τράπεζες που θα κάνουν χρήση του. Κι αυτό διότι θα προβλέπεται μία ετήσια προμήθεια, το ύψος της οποίας θα αποτελέσει τον καθοριστικότερο παράγοντα λήψης της οποιασδήποτε απόφασης από τις τράπεζες. Εάν το σχετικό κόστος είναι υψηλό τότε ενδέχεται να μη συμφέρει η χρήση των εγγυήσεων.

Μπορεί το σχέδιο του ΤΧΣ να καθυστερεί να εγκριθεί, ωστόσο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που προβλέπει τη μεταφορά επισφαλειών έως 40 δισ. ευρώ και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 7,50 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού φαίνεται πως εγκαταλείπεται.

Η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και μάλλον δεν θα προχωρήσει διότι έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, ήτοι υφίστανται πολιτικά ρίσκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ