ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση σε τέσσερις περιοχές έως τον Ιούλιο

Κτηματολόγιο: Παράταση σε τέσσερις περιοχές έως τον Ιούλιο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Νέος «κύκλος» παρατάσεων στη συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, με τη σκυτάλη να παίρνουν τώρα Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία μέχρι τις 8 Ιουλίου ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το Ηράκλειο (με νέα ημερομηνία τις 10 Ιουλίου) και τη Χαλκιδική (έως τις 15 Ιουλίου).

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Την ίδια ώρα, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις που προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ) το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ