ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράις: Το ΔΝΤ στην εμπροσθοφυλακή όσων ζητούσαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ράις: Το ΔΝΤ στην εμπροσθοφυλακή όσων ζητούσαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
IMF Staff

Τη θέση πως το ΔΝΤ ήταν στην εμπροσθοφυλακή μεταξύ εκείνων που ζητούσαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, αναφέροντας πως το Ταμείο έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό σε διάφορες εκθέσεις που έχει εκδώσει.

Ερωτηθείς σήμερα για το ζήτημα της καθυστερημένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν αυτή είχε γίνει κατά το πρώτο πρόγραμμα του ΔΝΤ το 2010, ο Ράις απάντησε με φειδώ.

«Δεν θα ήθελα να επαναλάβω την ιστορία της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ - εννέα ετών. Είχαμε, όπως γνωρίζετε, συχνά επικοινωνήσει και αναλύσει το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών εκθέσεων αξιολόγησης μετά το πρόγραμμα και εκθέσεων από το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης», είπε.

Στη σημείο αυτό τόνισε πως το ΔΝΤ ήταν στην εμπροσθοφυλακή εκείνων που ζητούσαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, νομίζω ότι είναι αρκετά γνωστό ότι το ΔΝΤ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή εκείνων που ζητούσαν ισχυρή ελάφρυνση του χρέους και είχαμε δημοσιοποιήσει την υποστήριξή μας για αυτό το θέμα. Και βέβαια μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους συμφωνήθηκε για την Ελλάδα», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό είπε πως το Ταμείο εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα μέσω της μεταπρογραμματικής εποπτείας και των συχνών αποστολών για διαβούλευση με τη χώρα. «Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και τις θυσίες των Ελλήνων. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ συνέβαλε σε αυτό, ήτοι βοήθησε την Ελλάδα να βρεθεί σε καλύτερη θέση, στην καλύτερη οικονομική θέση που έχει σήμερα», υποστήριξε.

Ο Ράις με αφορμή ένα έγγραφο που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ και το οποίο υποστηρίζει ότι ο επικοινωνιακός σχεδιασμός μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τις καλές οικονομικές πολιτικές, ρωτήθηκε για το εάν αποδέχεται την κριτική πως το ΔΝΤ προσπάθησε να κρύψει τα λάθη του στην Ελλάδα μέσω της επικοινωνίας.

«Ξέρετε, με όλο τον σεβασμό, δεν συμφωνώ, με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Νομίζω ότι, αν κοιτάξετε τα τελευταία οκτώ - εννέα χρόνια, το ΔΝΤ γνωστοποίησε αρκετά ανοιχτά, διαφανώς και έντονα τις διάφορες πτυχές της στήριξης που παρείχαμε στην Ελλάδα και εν γένει για την ελληνική κατάσταση. Νομίζω ότι αυτό έχει σε ένα βαθμό αναγνωριστεί», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ