ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό μήνυμα για τις αγορές η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Θετικό μήνυμα για τις αγορές η προκήρυξη πρόωρων εκλογών
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Θετικά αναμένεται να ανταποκριθούν οι αγορές στην προκήρυξη προώρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς μετά το χθεσινό καθαρό μήνυμα των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ορατότητα και καθαρές λύσεις. Η προκήρυξη προώρων εκλογών για τον Ιούνιο παρέχει και ορατότητα και αποτελεί καθαρή λύση, αρκεί η προεκλογική περίοδος να μην συνοδευτεί με πρόσθετες δημοσιονομικές παροχές που θα εκτροχιάσουν πλήρως τον προϋπολογισμό 2019.

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος παραμένουν εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, που αποτελούν ουσιαστικά τον κύριο χρηματοδοτικό δίαυλο για την οικονομία. Εάν η εμπιστοσύνη αυτή που κτίσθηκε στα εννέα χρόνια των Μνημονίων κλονιστεί, τότε η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί πολύ πιο δυσχερής.

Σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με απόδοση 3,38% και το πενταετές ελληνικό ομόλογο θα διαπραγματεύεται με απόδοση 2,10%. Ωστόσο, αναλυτές προεξοφλούν πως οι αποδόσεις αυτές θα μειωθούν ενδοσυνεδριακά. Θετικά αναμένεται να αντιδράσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η προκήρυξη προώρων εκλογών οδηγεί σε μια ομαλή κυβερνητική διαδοχή.

Θετικά βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς θεωρούν πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα αναζωογονηθεί μέσα από την κυβερνητική αλλαγή. Άλλωστε οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική οικονομία, με την ανταγωνιστικότητα της –παρά τις μεταρρυθμίσεις και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση- να βελτιώνεται λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτή είναι μια παρατήρηση που διατυπώνουν διαρκώς όλοι οι θεσμοί.

Πρέπει να τονιστεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βασίζεται στην προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτή η στήριξη προϋποθέτει και τη βούληση της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Οι παροχές των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν δυσφορία στο μέτωπο αυτό και πιθανότατα το κλίμα θα επιβαρυνθεί πρόσθετα για την Ελλάδα στην ΕΕ, εάν στη βραχύβια προεκλογική περίοδο που έχουμε μπροστά μας υπάρξουν νέες δημοσιονομικές υπερβολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ