ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρες εθνικές εκλογές: Ο αντίκτυπός τους στο Eurogroup

Πρόωρες εθνικές εκλογές: Ο αντίκτυπός τους στο Eurogroup
EPA

Η προκήρυξη προώρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα αναμένεται να χαμηλώσει τους τόνους των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω των παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να τονιστεί πως υπό διαφορετικές συνθήκες, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα ήταν δύσκολες για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα έπρεπε να απολογηθεί για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις σε θεσμούς και Eurogroup.

Με τη χώρα να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ο κ. Τσακαλώτος πιθανότατα θα δώσει τα πρωτεία της εκπροσώπησης της χώρας στον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θα εισπράξει τις παρατηρήσεις και τα παράπονα των Ευρωπαίων στις επερχόμενες Συνόδους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σύνταξη της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών βρίσκεται στην τελική της ευθεία και στις 3 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το ελληνικό ζήτημα θα είναι το κυρίαρχο θέμα στο τραπέζι.

Στις 5 Ιουνίου, η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και στις 13 Ιουνίου παροχές, υποσχέσεις, καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα θα τεθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι πρώτες μετρήσεις των Βρυξελλών έδειξαν ότι μόνο για το 2019, η υστέρηση έναντι του στόχου υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα να υποχωρεί σχεδόν μια μονάδα κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμα χειρότερα, το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται από τις Βρυξέλλες πως τείνει προς την περιοχή του 1,5% -2% του ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω και από το ανεπίσημο – επί του παρόντος – νέο όριο του 2,5% του ΑΕΠ που επιχείρησε να καθιερώσει ως στόχο η κυβέρνηση με την ιδιόμορφη παροχή «εγγυήσεων» από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.

Στο ενδεχόμενο χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων ως «εγγύηση» δε, οι θεσμοί αντιδρούν κατηγορηματικά επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των αρχικών δεσμεύσεων.

Αν και κάποιοι προεξοφλούσαν πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα εξεταζόταν ακόμα και το ενδεχόμενο «παγώματος» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία εγκρίθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2018, η προκήρυξη προώρων εθνικών εκλογών θα μεταθέσει τις αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ