ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο

Οριακά αυξημένος ήταν τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 87,1 μονάδες από 86,5 μονάδες τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στη βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρά. Αντίθετα σε υπηρεσίες και κατασκευές η απαισιοδοξία εντάθηκε.

Κατά τους αναλυτές του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, κατεγράφη συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

  • Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνονται.
  • Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • Στο λιανεμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.
  • Στις κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.

Η μικρότερη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, βελτίωσε την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την επιβολή νέων μέτρων με άμεση εισοδηματική επίπτωση στο τελευταίο διάστημα του έτους, εξέλιξη η οποία συνήθως πλήττει σημαντικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αυτό δε συνέβη το Δεκέμβριο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ