ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη 6% στο Χρηματιστήριο λόγω πρόωρων εκλογών

Κέρδη 6% στο Χρηματιστήριο λόγω πρόωρων εκλογών
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών συνέβαλαν στην εκτίναξη του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα με μεγάλες πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές.

Οι επενδυτές στο ΧΑΑ και στην αγορά ομολόγων υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το αποτέλεσμα των εκλογών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς τους δίνει καθαρό ορίζοντα για την επομένη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό πως η JP Morgan μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέα προσφυγή στην κάλπη εξέδωσε ανάλυση με τίτλο: «Πρόωρες εκλογές που είναι φιλικές απέναντι στην αγορά».

Στην αγορά ομολόγων, εν μέσω αυξημένων τοποθετήσεων, το δεκαετές ομόλογο σημείωσε απόδοση έως 3,05% και το πενταετές βρέθηκε να καταγράφει απόδοση 1,8%, ήτοι ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 11,84%. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 2,2080 ευρώ με άνοδο 27,41%. Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,44 ευρώ με άνοδο 16,32%. Η Eurobank έκλεισε στα 0,7470 ευρώ με άνοδο 7,56%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 2,10 ευρώ με άνοδο 6,06%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 6,09% στις 776,60 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 173,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν 95 σημείωσαν άνοδο, 25 πτώση και 16 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές πλέον η αγορά έχει βάλει ρότα για τις 800 μονάδες, επίπεδα που θα προσεγγισθούν βραχυπρόθεσμα εφόσον διατηρηθούν υψηλοί οι συναλλακτικοί όγκοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ