ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρόωρες εκλογές μεταθέτουν τις αποκρατικοποιήσεις

Οι πρόωρες εκλογές μεταθέτουν τις αποκρατικοποιήσεις
EUROKINISSI

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια στο ΤΑΙΠΕΔ δρομολόγησης διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως επίσης σε άλλους δημόσιους φορείς που εμπλέκονταν σε αυτές.

Ήδη από χθες δόθηκαν οι πρώτες παρατάσεις καταληκτικών προθεσμιών, όπως ο διαγωνισμός για το Καζίνο στο Ελληνικό, ο οποίος όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Παιγνίων πάει για 28 Ιουνίου. Αλλά και η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες στις 15 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε τεθεί για σήμερα, 28 Μαΐου.

Παράλληλα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες των Νέων και από τη μεριά του ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά παγώνουν οι όποιοι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί λόγω της προεκλογικής περιόδου. Πιο άμεσο ήταν να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αν και οι μέτοχοι της δημόσιας εταιρείας (Δημόσιο και ΕΛΠΕ) είχαν αποφασίσει τη μετάθεση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της 31ης Μαΐου, με την οποία θα ολοκληρώνονταν το σπάσιμο του ομίλου της ΔΕΠΑ και η σύσταση των νέων εταιρειών (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών), για το τέλος του Ιουνίου. Έτσι και η πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν προχωρεί προς το παρόν.

Παγωμένο ούτως ή άλλως ήταν και το θέμα της εναλλακτικής αξιοποίησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων μετά τον άγονο διαγωνισμό του περασμένου Απριλίου. Φρενάρουν επίσης και οι όποιες διοικητικές πράξεις για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο Ελληνικό και τη μεταβίβαση των μετοχών στους επενδυτές. Σημειωτέον ότι η επένδυση ούτως ή άλλως είχε καθυστερήσει εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών. Ανάλογη τύχη έχει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όπως και η εκκίνηση των διαδικασιών για τις παραχωρήσεις υποδομών των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει νέα κυβερνητική στήριξη για τη δρομολόγηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης ότι απαιτείται νέα συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, με δεδομένες τις εξαγγελίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, το σίγουρο είναι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ πιθανόν να γραφτεί ξανά. Πάντως, από τα μεγάλα κεφάλαια των ιδιωτικοποιήσεων που έχει θίξει η ΝΔ είναι αυτό της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ