ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση σε δύο ακόμη περιοχές

Κτηματολόγιο: Παράταση σε δύο ακόμη περιοχές
(EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την κατάρτιση του νέου Κτηματολογίου, που αφορά σε 12.608.580 δικαιώματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η κτηματογράφηση προχωρά με προβλήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες πολλές φορές δεν έχουν συμβόλαια, καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητας ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε επιπλέον παράταση για τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα και την Κορινθία.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη η παράταση στη συλλογή δηλώσεων θα είναι έως τα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στις 16 Μαΐου κατατέθηκε τροπολογία για την παράταση έως και έξι μήνες (ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής) για τη συλλογή των δηλώσεων.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Καταγράψτε τα ακίνητα σας. Ξεχωρίστε τις Τοπικές ή Δημοτικές ενότητες στις οποίες ανήκουν. Τα τέλη υπολογίζονται αυτοματοποιημένα από τα συστήματα καταχώρισης.
Αντιστοιχίστε στα ακίνητα σας τα έμπρακτα δικαιώματα σας. Σε κάθε ακίνητο είναι δυνατόν να έχετε παραπάνω από ένα δικαιώματα. Καταγράψτε τα, καθώς είναι απαραίτητη η δήλωση καθενός από αυτά.
Συλλέξτε τα απαραίτητα νομικά έγγραφα. Βρείτε τα επικυρωμένα συμβόλαια. Ένα ακίνητο μπορεί να αποκτηθεί με περισσότερα από ένα συμβόλαια ή τρόπους (πχ ένα τμήμα να έχει αγορασθεί και ένα να έχε κληρονομηθεί). Σε περίπτωση κληρονομιάς, προσκομίστε τα έγγραφα που αποδεικνύουν το ποσοστό που έχετε κληρονομήσει. Για ακίνητα χωρίς συμβόλαιο που έχουν αποκτηθεί με χρησικτησία, προσκομίστε την δικαστική απόφαση.
Εντοπίστε ακίνητα σας
Συμπληρώστε τα έντυπα δηλώσεων. Αντιστοιχίστε τα έγγραφα με τις δηλώσεις. Σε κάθε δήλωση επισυνάπτετε φωτοτυπία της ταυτότητας του δηλούντος και αποδεικτικό ΑΦΜ
Καταθέστε τις δηλώσεις στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης (μπορείτε να το βρείτε στο ktimatologio.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ