ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις κατηγορίες κερδισμένων από τη νέα χαλάρωση των capital controls

Τρεις κατηγορίες κερδισμένων από τη νέα χαλάρωση των capital controls

Όσοι επιθυμούσαν να αποπληρώσουν πρόωρα στεγαστικό δάνειο για να πουλήσουν το ακίνητο τους που είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα, όσοι δεν μπορούσαν να καταβάλουν εγγύηση που είχε ορίσει Δικαστήριο προκειμένου να μην προφυλακιστούν, αλλά και οι διπλωματικοί υπάλληλοι, Έλληνες και ξένοι, αποτελούν τις βασικές κατηγορίες ωφελουμένων από τη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls).

Με την νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου επιτρέπεται πλέον η πρόωρη εξόφληση δανείων σε πιστωτικό ίδρυμα, μερική ή ολική, όχι μόνον σε όσους καταβάλουν την οφειλή με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό ή μέσω χορήγησης νέου δανείου, αλλά και σε όσους έχουν σκοπό να πουλήσουν το ακίνητο που βαρύνεται με την υποθήκη στεγαστικού δανείου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους εν λόγω καταθέτες που θα χρησιμοποιήσουν αποταμιεύσεις για να εξοφλήσουν το στεγαστικό του δάνειο είναι το αίτημα τους να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την πρόωρη εξόφληση του δανείου.

Ωφελημένοι από τη χαλάρωση των capital controls είναι και καταδικασθέντες ή κατηγορούμενοι στους οποίους επεβλήθη από τα δικαστήρια εγγύηση ή χρηματικό ποσό για μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής και οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν μπορούσαν να πληρώσουν με την έκδοση τραπεζικής επιταγής ή με μεταφορά πίστωσης μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά μόνο με μετρητά.

Με την απόφαση Τσακαλώτου διευκολύνεται για αυτούς η ανάληψη μετρητών υπό την προϋπόθεση πως αποδεικνύεται η σχετική ανάγκη με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου με απόσπασμα δικαστικής απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής.

Σημειώνεται πως η αρχική κοινή υπουργική απόφαση για τα capital controls, η οποία εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου 2015 είχε αναστέλλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 την καταβολή εγγύησης που επιβάλλεται σε κρατουμένους για να αποφυλακιστούν (λόγω των τραπεζικών περιορισμών). Έτσι, καταδικασθέντες και κατηγορούμενοι, ανώνυμοι και επώνυμοι γλύτωσαν όλες τις εγγυοδοσίες αλλά και άλλες δικαστικές πράξεις μέχρι το Νοέμβριο. Πλέον το ζήτημα με την νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευθετείται μια και καλή.

Τέλος, η νέα χαλάρωση των capital controls ευνοεί τους διπλωμάτες, ξένους και Έλληνες και συγκεκριμένα όσους έχουν την της ειδική ταυτότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπει ότι δεν υφίσταται περιορισμός στο ποσό ανάληψης μετρητών, καθώς και στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, εφόσον επιδείξουν την ειδική ταυτότητας που τους εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ